Novinky za poslední měsíc a další upozornění

Renata Chloubová  03.04.2001 21:27
Z nových knih za poslední měsíc vybíráme:
Václav Koubek, známý písničkář, sepsal tři knihy povídek Hospodské, vesnické a kari povídky. Jsou plné jeho nezaměnitelného humoru. Poslední soubor je inspirován jeho pobytem v Indii. Frederick Forsyth, líčí ve svém románě Žoldáci průběh příprav na převrat ve fiktivním africkém státě Zangaro. Autor stupňuje děj od strohého popisu skupinky žoldnéřů až po strhující finále korunované naprosto nečekanou pointou. Další román Bartla Bulla Kavárna na Nilu je barvitým příběhem z exotického prostředí. Načrtává zajímavé lidské osudy, které se splétají v jednom místě, idylické kavárně v Káhiře, a jsou poté nemilosrdně rozetnuty reálnými dějinnými událostmi druhé světové války. Hlavní postava románu Malý velký muž od Thomase Bergera Jack Crabb (ne nepodobná baronu Prášilovi), prožívá naplno kolonizaci Divokého západu mezi rudými i bílými. Stává se svědkem brutálního vyhlazení Čejenů, podvedení Divokého Billa, přežije i bitvu u Little Big Hornu. Romantický milostný příběh zasazený do irských dějin a mytologie má název Kouzlo lásky. Jeho autorkou je Kimberly Catesová. Úsměvné fejetony s názvem Svět malých radostí představuje ve své útlé knize Naďa Klevisová. Zajímavá kniha Jižní Afrika je kombinací populárně naučné publikace, cestovního průvodce a encyklopedie. Přibližuje život v nejjižnějším cípu afrického světadílu. Text doplňuje 339 barevných fotografií, 24 map a 78 kreseb, popis více než 250 druhů zvířat a rostlin. Autorem knihy je Thomas Barlow. Další netradiční cestopisná kniha Toulky magickým světem Mexika je tvořena nejen z kulturních a historických zajímavostí Mexika, ale přináší i dobrodružné zážitky a komické historky, ukázky mexického folklóru a lidové poezie, dokonce i kuchařské mexické recepty. Kniha Vlastimila Marka Tajné dějiny hudby se zabývá lidskou schopností vnímat hudbu a tajemství zvuku. Poukazuje též na možné příčiny a souvislosti mnohých jevů s nejrůznějšími hudebními kulturami od starověku po dnešek. V knize Velké postavy Kinských jsou poutavě přiblíženy originální postavy z rodu Kinských, vymykající se zvyklostem a konformismu doby i prostřednosti. Knihu sepsal Ivan Brož. Tajemná i známá fakta z historie severních Čech v okolí řeky Ohře zachycuje ve své knize Tajemnou českou krajinou Pavel Toufar.

Knihy pro děti a mládež:
Kniha Méďové, půl roku s medvědími kluky od Václava Chaloupky vypráví o natáčení televizního seriálu o třech malých medvídcích. Co všechno způsobila pohádková kočka Linda, když si ji Anička s Míšou přivedli domů, se v humorném vyprávění dozvíte z knihy Kočka Linda, poklad rodiny od autorka Markéty Zinnerové. Pohádkové příběhy z bylinkové apatyky, kde hospodaří mužíček Heřmánek s panenkou Mařinkou mají název Heřmánek a Mařinka. Napsal je pro děti Jaromír Kincl. Nová dobrodružství žáků Macha a Šebestové z celého světa vypráví Miloš Macourek v nové knize Mach a Šebestová na cestách. Víly, skřítky, vodníky a další neuvěřitelná strašidla najdete v knížce Vítězslavy Klimtové Lexikon ohrožených druhů strašidel lesních, lučních a domácích i s důkladným vyobrazením. Kniha ze série Děsivé dějiny je tentokrát o Slovanech, má název Mazaní Slované a autorkou je polská historička Malgorzata Fabianowská.

I v dubnu pokračuje naše soutěž o sovičky. Otázky si můžete během celého měsíce dubna vyzvednout v knihovně. Losování o sovičku měsíce dubna proběhne v pondělí 30. dubna 2001 v 17 hodin.

Poslední dny v červnu a pravděpodobně velkou část prázdnin bude knihovna uzavřena. Čekají ji některé práce na rozvodech elektrické energie a malování. Prosíme čtenáře, aby se včas zásobili literaturou na prázdniny a dovolenou a děkujeme za pochopení tohoto delšího uzavření knihovny.

Upozorňujeme všechny čtenáře, že v pátek před Velikonocemi 13. dubna bude knihovna uzavřena.

Adresa:

Městská knihovna Rychnov u Jablonce nad Nisou

náměstí Míru 720

468 02 Rychnov u Jablonce nad Nisou

https://knihovna.rychnovjbc.cz/

telefon: +420 720 402 284

Otevírací doba

Pondělí  
Úterý  
Středa  
Čtvrtek zavřeno
Pátek  

 

KATALOG zde https://lck.tritius.cz/library/rujnn/

 

 

Změny provozní doby

Městská knihovna Rychnov u Jablonce nad Nisou © 2018 Všechna práva vyhrazena 
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace