Novinky za srpen 2001

Renata Chloubová  10.09.2001 19:30
V půlce srpna byly dokončeny plánované práce v knihovně. Knihovna má nyní normám odpovídající rozvod elektrické energie, je nově vymalovaná. Práce prováděly rychnovské firmy - p. Pivrnce a p. Jaroslava Dvořáka. Patří jim dík za dobře odvedenou práci.
Po malování doznala knihovna též drobné změny. V oddělení beletrie je poněkud přestavěno řazení knih za účelem získání více prostoru. Mládež jistě přivítá dva další nové počítače v knihovně. Je tak rozšířen počet stanic na práci s CD-ROMy i na stahování informací z Internetu. Na Internetu mohou nyní pracovat zároveň i čtyři uživatelé. Počítače byly zakoupeny z prostředků státního rozpočtu odboru literatury a knihoven Ministerstva kultury ČR, které knihovna získala žádostí o dotaci v programu VISK (Veřejné informační služby knihoven) pro rok 2001.
Pro tento dostatečný počet počítačů nabízíme hlavně studentům i ostatním zájemcům možnost práce na PC zde v knihovně zdarma (jsou tím myšleny práce v textových editorech). Stažení je možné na zformátovanou disketu. Vytištění potom za poplatek dle platného knihovního řádu (tedy 2 Kč za 1 stránku A4).
Pro příznivce "klasické knihovny" je zachována stále jedna místnost bez počítačů jako "klidová zóna" pro počtení a posezení při výběru knih.

Co tedy vlastně všechno rychnovská knihovna nabízí?
- půjčování knih pro děti, mládež a dospělé
- půjčování hudebních CD a vybraných encyklopedických CD-ROMů domů
- půjčování CD-ROMů pro práci v knihovně
- práce na PC
- kopírování na kopírce (černobílé)

Na závěr ještě výběr nových knih v knihovně.
Na pozadí tragického příběhu rodiny Rouseových popisuje autor B. Chowdhury v knize Poslední sestup historii potápění od starověkých pokusů po dnešek. Kniha Od pólu k pólu britského komika a cestovatele Michaela Palina popisuje jeho cestu přes 17 zemí světa v r. 1992. Román Nebe, peklo, ráj (Rayuela) argentinského autora Julio Cortazára se stal v 60. a 70. letech kultovní knihou mládeže a rebelů. Nové vydání slavného románu Mika Waltariho Jeho království nás zavádí do r. 30 našeho letopočtu. Vypravěč se stává přímým svědkem smrti Ježíše Krista a zasažen hloubkou jeho poselství pátrá s téměř detektivní posedlostí po smyslu jeho slov. Wilbur Smith zachycuje ve své knize Na život a na smrt zásadní dějinné přelomy v jižní Africe na konci 19. století. Do starověkého Egypta za vlády faraóna Achnatona zavádí autorka Pauline Gedgeová v knize Dvanáctá proměna. Z války Severu proti Jihu v Americe je kniha Andělé smrti, kterou napsal Michael Shaara. U večerních sklenic vodky se setkávají dvě protikladné ženy v románu Isly Dewarové Dlouhé noční hovory. Tragický příběh dospívajícího chlapce bez rodiny zaznamenává podle skutečnosti Dave Pelzer v románu Ztracený chlapec. Z oblasti sci-fi je nová kniha Robina Cooka Planeta Interterra. Budoucnost má čínskou tvář je název nového dobrodružného románu Michaela Dobbse. Především ženám jsou určeny příběhy Haliny Pawlowské Ó, jak ti závidím, historický román J. Garwoodové Kořist a povídky Vlasty Javořické Pod horou Javořicí a V lesním zátiší.
Velká kniha testů a her pro děti od 10 let má název Už to znám - testy a hry. Pro deštivé dny budou vhodné knihy návodů na různou tvořivou činnost - Papírové skládanky pro děti, Výrobky z papírových roliček, Z plyšových drátků. Knížka Robin Hood od Miloše Bárty je zpracováním známé legendy o anglickém zbojníkovi v kresleném seriálu. Sedmnáctá kniha humorných příběhů Miloslava Švandlíka o dvou školácích z Posázaví má název Kopyto, Mňouk a konec světa. Neobyčejný pohádkový příběh o princezně Ireně přináší kniha anglického autora G. MacDonalda Princezna a skřítci.

Adresa:

Městská knihovna Rychnov u Jablonce nad Nisou

náměstí Míru 720

468 02 Rychnov u Jablonce nad Nisou

https://knihovna.rychnovjbc.cz/

telefon: +420 720 402 284

Otevírací doba

Pondělí             10:00 – 12:00,  13:00 - 17:30

Úterý                10:00 – 12:00,  13:00 - 17:30

Středa              10:00 – 12:00,  13:00 - 17:30

Čtvrtek                zavřeno

Pátek               10:00 – 12:00,  13:00 - 17:30

KATALOG zde https://lck.tritius.cz/library/rujnn/

 

 

Změny provozní doby

Městská knihovna Rychnov u Jablonce nad Nisou © 2018 Všechna práva vyhrazena 
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace