Informace z knihovny

Renata Chloubová  10.10.2001 23:49
Od 8. do 14. října probíhá celostátní knihovnická akce nazvaná Týden knihoven 2001. Účelem této akce je připomenout veřejnosti nezastupitelnou vzdělávací a informační funkci knihoven všech úrovní a typů. Kniha zůstává i přes nebývalý rozvoj jiných informačních zdrojů v dnešní době základem skutečně hodnotného a ne povrchního vzdělávání, poznávání a rozvoje osobnosti a to od nejútlejšího věku po stáří. O tom, jaká bude naše rychnovská knihovna, nerozhoduje pouze knihovnice, ale ve velké míře právě Vy, čtenáři, kteří do knihovny pravidelně docházíte. Během celého měsíce října proběhne v knihovně zcela dobrovolná a anonymní anketa nazvaná Knihovno! Odpověz!, ve které je možno odpovědět na otázky typu Co v knihovně postrádáte? Nebo Co Vám naopak v knihovně vadí? Případně je možno přidat jakoukoliv otázku na knihovnu či knihovnici. Anketní lístky budou po celý měsíc v knihovně k dispozici. Těším se na odpovědi od dětí i od dospělých.

Ve středu 10. října 2001 od 15 do 19 hodin bude v rámci výše uvedené akce Týden knihoven zpřístupněn Internet zdarma. V knihovně je možnost připojení čtyř stanic zároveň. Tímto upozorňuji děti, že v případě velkého zájmu o Internet nebude možno toto odpoledne pracovat s CD-ROM na počítači.

V týdnu od 22. do 26. října bude knihovna uzavřena. Omlouvám se všem čtenářům a děkuji za pochopení. Následující prázdninové pondělí 29. října bude knihovna otevřena.

Na závěr alespoň některé z nových titulů v knihovně. O historii sklářství u nás píše ve své knize Legenda o českém skle bývalý ředitel Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou Antonín Langhamer. Uměleckoprůmyslová škola v Jablonci nad Nisou je název výpravné publikace Jana Strnadada o historii a činnosti sto dvacetileté historie této školy, která má kořeny právě v Rychnově u Jablonce nad Nisou. Z učebnic jmenujme alespoň ilustrované Dějiny pravěku a starověku (od Heleny Mandelové), příručku Co tu kvete? na poznávání rostlin (od D. Aicele) a fotografickou příručku Encyklopedie minerálů (od Petra Korbela). Historický cestopis A. Gruschkeho nese název Posvátná místa království tibetského. Do období druhé světové války se vrací román Zdeňka Jelínka Operace Silver A , román Pearl Harbor autora R. Wallace a román japonské autorky K. Nakamura Paměti Gejši. Dvojdílná Sága rodu chirurgů od Gilberta Schlogela je románem z lékařského prostředí. Od současných českých autorů jsou knihy Zapomeň, řeko, téci (Věra Stiborová), Zelený román (Miloš Urban), Kočky to vědí líp (František PON), Blázni z Velepes (Rudolf Čechura), Bojím se svého syna (Věra Řeháčková) , Technologie dubnového večera (Václav Kahuda), Půlnoční pěšci (Zdeněk Zapletal) a O čem sní ženy (Olga Sommerová).

Pro děti a mládež jsou určeny knihy M. Švandlíka Kopyto, Mňouk a ohnivý myslivec a Kopyto, Mňouk a vesmírná brána. Tajný úkol pro tebe, Marka Mega a Fantoma od Thomase Breziny je knihou, kde o ději rozhoduje formou možností sám čtenář. Od E. Blytonové jsou hned dvě knihy Hádanka, která vůbec nebyla a Tajemství kocouřího muže. Pro příznivce Harryho Pottera napsala jeho autorka knížku Famfrpál v průběhu věků. Knihu s názvem (ne)čtou, (ne)čtou, (ne)čtou - jdou tou cestou klikatou napsaly a nakreslily děti z lounské knihovny. Dívkám je určen román Dívka jménem Summer od Julie Garwoodové.

Adresa:

Městská knihovna
Květinová 498
468 02 Rychnov u Jablonce nad Nisou

Štěpánka Veberová

knihovna@rychnovjbc.cz
Telefon: 720 402 284

Otevírací doba

Pondělí 12 - 17:30
Úterý 10 - 17:30
Středa 13 - 18
Čtvrtek zavřeno
Pátek 12 - 17:30

KATALOG zde https://lck.tritius.cz/library/rujnn/

 

Změny provozní doby

Městská knihovna Rychnov u Jablonce nad Nisou © 2018 Všechna práva vyhrazena 
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace