Městská knihovna informuje

Renata Chloubová  06.11.2001 19:17
V lednu 2002 oslavíme dva roky počítačového provozu v naší knihovně. Rozhodli jsme se trochu v předstihu tuto událost oslavit. Vybrali jsme z počítačově uchovávaných dat tři nejlepší mladé čtenáře ( vybírali jsme z věkového rozpětí 6 - 15 let) a ty se chystáme odměnit nějakou pěknou knížkou. Budou to tito čtenáři :
- čtenář, který nejčastěji navštívil knihovnu
- čtenář, který si zapůjčil nejvíce knih v naší knihovně (do tohoto počtu se nepočítají časopisy)
- čtenář, který si nejlépe vedl knihovnicky
Jména odměněných čtenářů mají zůstat utajena až do slavnostního okamžiku. Kdy tedy ten slavnostní okamžik přijde? Chystá se na sobotu 1. prosince 2001 od 16 hodin. V tomto slavnostním odpoledni bude probíhat též soutěž o nejrychlejšího vyluštitele knihovnického kvízu - luští každý přímo v knihovně. Nejlepší luštitel bude též odměměn. Zároveň bude každý mít možnost ozdobit si malý vánoční perníček. Předvánoční atmosféru tohoto sobotního podvečera ještě přiblíží rychnovská hudebnice Olinka Valentová, která nám přijde zahrát na elektronické varhany. Zveme tedy všechny mladé čtenáře knihovny (mohou přijít i s rodiči) na soutěžní a zábavný podvečer do knihovny.
Jména výherců budou vyhlášena až o slavnosti, zveřejněna budou tedy až v příštím, prosincovém čísle časopisu.

Listopad je měsícem stále se zkracujících dní. Proto zbyde zase více času na četbu. Přinášíme opět výběr z nových knih. Dobu Adventu a dobu Vánoc, jak se měnila v historii a jak ji prožívají v jednotlivých národech, popisuje v knize Malá encyklopedie Vánoc V. Vavřincová. Výpravná barevná fotografická publikace o památkách starověkého Egypta od profesora A. Siliottiho nese prostý název Egypt. Encyklopedie extrémních sportů mapuje slovem a hlavně obrazem rizikové sporty na zemi, ve vzduchu i ve vodě. Román Hladový oceán autorky Lindy Greenlawové popisuje dramatickou plavbu jedné rybářské lodi. Román Ledová pustina autorky Jennifer Nivenové přibližuje osudy arktické expedice, která po ztroskotání lodi zůstává zcela bez pomoci. Nové vydání humorného příběhu plného ironie Cesty s tetičkou je od spisovatele Grahama Greena. Na svůj románový historický cyklus Dědictví otců navazuje Robert Merle knihami Ples vévodkyně a Mladičký král. Kniha Řeka Bohů ze starého Egypta od W. Smitha má již svůj třetí díl. Knižní podoba filmového scénáře Zdeňka Svěráka nese stejný název jako film Tmavomodrý svět. Neuvěřitelně aktuálně zní výroky Mahátma Gándího v knize Slova pokoje. Vzpomínky na dětství a mládí zpracovává Viktor Fischl ve svém románě Rodný dům. Když do pekla, tak na pořádné kobyle, je název současného autora Jana Jandourka. Žánr sci-fi najdeme v knihách A.C. Clarka Svit vzdálených dní a A. Eschbacha Tkalci gobelínů. První tři básnické sbírky Františka Halase jsou uspořádány do výboru nazvaného Sépie, který vychází s původními ilustracemi Toyen a J. Štýrského.
Mladým čtenářům jsou určeny knihy Strašidla, duchové & spol. - výbor strašidelných příběhů ze světové literatury, Kamilem Bednářem do prózy převyprávěný příběh O Faustovi, Markétce a ďáblovi. Komiksové Obrázkové staré pověsti české a bohatými ilustracemi zdobené Staré řecké báje a pověsti jsou ze staré mytologie. Tři svazky písniček i s notovými záznamy nesou název Já, písnička. Z dobrodružného čtení jmenujme příběh Robin Hood, Tři mušketýři (ilustrovaná verze) a knihy E. Blytonové Správná pětka a Tajná sedma (9-14).

Vánoční prázdniny v knihovně budou od 22. prosince2001 do 1. ledna 2002. V tomto kalendářním roce je knihovna naposledy otevřena v pátek 21. prosince. Od středy 2. ledna 2002 je opět normální provoz.







Adresa:

Městská knihovna
Květinová 498
468 02 Rychnov u Jablonce nad Nisou

Štěpánka Veberová

knihovna@rychnovjbc.cz
Telefon: 720 402 284

Otevírací doba

Pondělí 12 - 17:30
Úterý 10 - 17:30
Středa 13 - 18
Čtvrtek zavřeno
Pátek 12 - 17:30

KATALOG zde https://lck.tritius.cz/library/rujnn/

 

Změny provozní doby

Městská knihovna Rychnov u Jablonce nad Nisou © 2018 Všechna práva vyhrazena 
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace