Filmový večer s dokumentárním filmem

Renata Chloubová  26.08.2015 14:35
Duchové moře

Promítání dokumentů v knihovně

 

Po prázdninové odmlce Vás opět chceme pozvat do Městské knihovny v Rychnově u Jablonce nad Nisou na pravidelné promítání dokumentů z filmového festivalu „Jeden svět“.  

 

V září zahájíme promítání dokumentem o posledních hlubinných potápěčích z ostrova Mabul u Bornea, kteří používají neobvyklou kompresorovou techniku k harpunovému lovu ryb. 

„DUCHOVÉ MOŘE“

Walking Under Water

režie: Eliza Kubarska

Polsko, Německo, Velká Británie 2014, 77 min

 

Hluboko pod hladinou oceánu se skrývají mnohá tajemství. Ví o nich malý Sari a jeho strýc Alexan z kmene Badžaů na ostrově Mabul u Bornea. Jsou to totiž jedni z posledních hlubinných potápěčů, kteří používají neobvyklou kompresorovou techniku k harpunovému lovu ryb. Spolu s jejich modlitbami k duchům moře se noříme do tajuplného světa, kde se lovci pohybují s jistotou vodních lidí. Tato jistota však mizí spolu se vstupem na pevninu, kde neplatí žádné zákony, o které by se jejich kmen mohl opřít. Jejich tradice a identita se ztrácí mezi turistickými letovisky a pomalu pomíjí v nekonečném moři peněz a krátkodobé zábavy.

 

Režisérka Eliza Kubarska na svých cestách navštívila ostrov Mabul u Bornea, kde žije místní kmen Badžaů, který patří k posledním komunitám hlubinných potápěčů používající neobvyklou kompresorovou techniku k harpunovému lovu ryb. Tito mořští cikáni odolávají tlaku úřadů, odmítají přesídlit na pevninu a nadále se snaží žít svým tradičním životem, bydlet v chatrčích na kůlech a plavit se na loďkách vydlabaných z kmene. Vzdorovat nátlaku civilizace a udržet si své tradice je však stále těžší. Mladší generace potápěčů už místo lovu perel a vzácných ryb upřednostňuje špatně placenou práci v potápěčských centrech pro turisty a jejich osud je do jisté míry závislý na turistickém ruchu.

 

Film bude uveden ve středu 23. 9. 2015 v 19.00.

Vstup je zdarma!

 

Pořady iniciuje spolek LEMURS FILMS.

Najdete nás také na: http://lemurs-films.webnode.cz/, facebook: Lemurs films 

 

 

Adresa:

Městská knihovna
Květinová 498
468 02 Rychnov u Jablonce nad Nisou

Štěpánka Veberová

knihovna@rychnovjbc.cz
Telefon: 720 402 284

Otevírací doba

Pondělí 12 - 17:30
Úterý 10 - 17:30
Středa 13 - 18
Čtvrtek zavřeno
Pátek 12 - 17:30

KATALOG zde https://lck.tritius.cz/library/rujnn/

 

Změny provozní doby

Městská knihovna Rychnov u Jablonce nad Nisou © 2018 Všechna práva vyhrazena 
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace