NOVINKY V KNIHOVNĚ

Štěpánka Veberová  11.10.2023 17:05

Pomocnice   Freida McFadden

Práce u Winchesterových je moje poslední šance začít s čistým štítem. Jenže se ukáže, že jejich tajemství jsou mnohem nebezpečnější než ta moje… Každý den uklízím jejich krásný dům, vyzvedávám jejich dceru ze školy a vařím pro celou rodinu. Sama pak jím ve svém pokojíku v podkroví. Snažím se nevnímat, jak Nina dělá nepořádek, jen aby se mohla dívat, jak ho uklízím. Jak o vlastní dceři vypráví podivné lži. A jak se její manžel Andrew zdá být den ode dne ztrápenější. Ale když se dívám do jeho krásných očí, je těžké si nepředstavovat, jaké by to bylo žít Ninin život. Winchesterovi nevědí, kdo doopravdy jsem. Nevědí, čeho jsem schopná…

Vodní hrob Goffa Martin

Novinář Marek "Terence" Vráz se setkává s umírající ženou, která chce na poslední chvíli ulevit svému svědomí. Svěří se mu, že před lety tajně porodila a pak zabila své dítě. Terence se snaží ověřit pravdivost jejího příběhu, naráží však na nesrovnalosti a v ženině vyprávění objevuje větší a větší trhliny. Nakonec však zjistí, že věci, které si žena pamatuje, nejsou zdaleka tak hrozivé, jako skutečnost.

Rozmarýnová zátoka  Jenny Hale

V místě, kde je nejmodřejší moře a kde voní rozmarýn, trávila Melanie s babičkou každé léto a společně snily o tom, že promění jeden opuštěný dům v malý rodinný penzion. Po její smrti se Melanie cítí ztracená, babiččina poslední vůle před ní ale otevírá novou životní kapitolu. Odkázala jí totiž peníze na koupi milovaného domu v Rozmarýnové zátoce. První večer v novém městě se Melanie seznámí s místním tesařem Joshem, který má stejnou barvu očí jako voda v oceánu. Zamlklý muž je přesně tím, koho pro rekonstrukci domu potřebuje. Jenže on je rozhodnutý městečko opustit, a navíc kdysi slíbil své matce, že nepřekročí práh stavení, které může za neštěstí tolika místních obyvatel. Dům skrývá tajemství, stařičké dopisy, které mohou Melanii a Joshe jednou provždy rozdělit. Nebo je naopak svedou dohromady?

Shledání   Anne Jacobs 
Série: Panský dům, díl č. 6

Augsburg 1939. Rodinu Melzerových a jejich zaměstnance čekají těžké časy. Druhá světová války vypukne co nevidět a je jasné, že se tím změní život všech obyvatel panského domu. Textilní továrna stojí těsně před krachem a Paul musí opět činit nepříjemná rozhodnutí. Navíc bez své ženy Marie. Ta již od roku 1935 žije s jejich synem Leem v New Yorku a léta její nepřítomnosti zanechala stopy, i když Mariina láska k Paulovi je nezlomná. Proto ji tvrdě zasáhne, když se dozví, že do Paulova života vstoupila jiná žena. Podaří se Marii získat milovaného manžela nazpět?

Loď plná nevěst  Jojo Moyes

Píše se rok 1946. Druhá světová válka skončila a po celém světě začínají mladé ženy plnit sliby, které daly mužům, za něž se během války provdaly. V australském Sydney se čtyři ženy připojí k dalším šest set padesáti válečným nevěstám na neobvyklé cestě do Anglie na letadlové lodi Victoria, která převáží nejen zbraně a letadla, ale i tisíc námořních důstojníků. A byť na palubě panují přísná pravidla, životy cestujících se začnou přes hrozbu přísných sankcí proplétat. A Frances Mackenziové, komplikované mladé ženě, utíkající před minulostí, změní tato plavba navždy život… Na základě skutečné události.

Katův odkaz Vlastimil Vondruška

Série: Letopisy královské komory, díl č. 17 

Na královského písaře Jiřího Adama z Dobronína se obrátí jedna ze staroměstských měšťanek a stydlivě přizná, že se její sestra Adelheida před lety provdala za berounského kata. Nedávno její muž zemřel a odkázal jí cosi podivného. Vzápětí Adelheida zmizela a nikdo netuší, kde by mohla být. Tamní rychtář se však odmítl zabývat katovskými záležitostmi. Jiřímu Adamovi nezbývá, než se vydat se svým pomocníkem bakalářem Petrem do královského města Berouna a tam začít rozmotávat dávný příběh lásky a zrady.

Nářek drozda  David Raker, díl č. 11

 Tim Weaver

DÁVNÁ VRAŽDA. NEVYSVĚTLITELNÉ ZMIZENÍ. A DĚSIVÉ TAJEMSTVÍ, KTERÉ JE SPOJUJE. Krátce před nehodou zachytí Cate a Aidena Gascoigneovy na silnici dopravní kamera. Smějí se a všechno se zdá být v naprostém pořádku. Pouhých pár vteřin nato se jejich auto zřítí do třicet metrů hluboké propasti, kde okamžitě vzplane jako pochodeň. Takovou nehodu nemohli manželé přežít. Jenže když se hasičům konečně podaří ohnivé peklo uhasit, čeká na ně překvapení. Ve voze ani v blízkém okolí nenajdou žádná těla nebo ohořelé ostatky. Po Gascoigneových se slehla zem. Po dvou a půl letech se zoufalá rodina obrací na soukromého vyšetřovatele Davida Rakera, který se ihned pouští do rozplétání záhady. Proč sjelo auto Gascoigneových ze silnice? A kam se manželé poděli? Chtěli předstírat vlastní smrt? Ale proč zrovna takhle? A kvůli čemu? Nebo komu? Před Davidem Rakerem se vrší otázky bez odpovědí. A to ještě netuší, jaké hrůzné tajemství pod vrstvami lží objeví a že se při honu za pravdou sám stane lovnou zvěří.

Hospodyně  Joy Fielding

Jodi Bishopová je úspěšnou realitní makléřkou a živitelkou rodiny. Harrison – její manžel – na ni kvůli tomu žárlí. Kdysi měl své velké sny, ale teď je jen průměrným spisovatelem. Jodi už nebaví neustálá snaha sladit chod rodiny, práci a potřeby vlastních rodičů. Její matka má totiž Parkinsonovu chorobu a zatím se o ni zvládá starat Vic – Jodiin otec. Taky však není nejmladší a neustálá péče jej vyčerpává. Uvítal by pomoc. Jodi se proto rozhodne najmout pro své rodiče hospodyni. Je to ale správné rozhodnutí? Kdo je vlastně ta žena, která najednou nosí matčiny šperky? O co jí jde? A jak daleko je kvůli tomu ochotna zajít?

Zlomené duše  Inspektorka Lottie Parkerová, díl č. 7

Patricia Gibney

Jednoho temného zimního rána je ve svém domě nalezena oběšená budoucí nevěsta Cara Dunneová. Je oblečená ve svatebních šatech a kdosi jí ustřihl pramen vlasů. Ještě téhož dne se najde tělo další mladé ženy, která byla shozena ze střechy nemocnice, kde pracovala. Fiona Heffernanová se měla rovněž vdávat, a i ona na sobě měla svatební šaty a chyběl jí pramen vlasů. Vraždy se zdají být tak osobní, že je inspektorka Lottie Parkerová přesvědčená, že oběti musel zabít někdo, koho znaly. Když jde smutnou zprávu oznámit Fionině rodině, pozorně pátrá po čemkoli podezřelém. Jenže zjistí něco mnohem děsivějšího – Fionina osmiletá dcera se zatím nevrátila domů z tanečního vystoupení. Lottie zamrazí: děvčátko totiž může být další obětí zvráceného a nebezpečného jedince...

Rozpůlený dům   Alice Horáčková

Román o svobodomyslných ženách a pytlácích, kšeftmanech s textilem a spiritistech se odehrává v sudetské vesnici první poloviny 20. století. Češi a Němci tu žijí ve smíšených manželstvích, ale taky se handrkují o to, k jaké národnosti se kdo přihlásí při sčítání lidu, kdo dřív vystaví novou školu a kdo komu zamordoval psa jménem Masaryk. Je to příběh o tajných láskách, útěcích, křivdách, změnách jmen i příjmení a žabomyších válkách, které nakonec stály životy. Autorka splétá velký "famílienromán" z rodinných příběhů, vzpomínek i archivních záznamů, střídá mužské a ženské hlasy a fantazii s citacemi. K románu ji inspirovala vlastní rozpůlená rodina: po roce 1945 byla část jejích příbuzných odsunuta a část zůstala. Jeden z jejích předků se dokonce stal arizátorem židovské fabriky a přítelem Reinharda Heydricha. Román Rozpůlený dům Alice Horáčkové se čte jedním dechem jako napínavá kronika. V Krkonoších se mluvilo česky i německy, osudy rodin se zde potkávaly, prolínaly a protínaly. A to vše je z této mimořádné knihy cítit. Název může evokovat něco rozbitého, ztraceného. Je tomu ale přesně naopak. Díky této mimořádné knize srůstá rozbitá minulost dohromady a vzniká její plastický a celistvý obraz. Jaroslav Rudiš Nenápadný, ale velký a - v kontextu české literatury rozhodně - výjimečný příběh vypráví Alice Horáčková v novém obsáhlém románu Rozpůlený dům. -Irena Hejdová, vedoucí kulturní rubriky Deníku N Vesnický román Rozpůlený dům líčí osudy rodiny a na ně nabalené příběhy sousedů a obyvatel Krkonoš tak filmově, že mě jako první otázka na autorku po vydání knihy napadlo: Už někdo koupil práva na film? Alice Horáčková píše nesmírně čtivě. Nebojí se sexuálních scén, byť ty jsou zpočátku trochu rozpačité tak, jak její hrdinky hledají, jaké to je, mít ženské tělo a cítit touhu. Přes trapné "závojíčky" se tak dostáváme k suverénním popisům vztahů bez náznaků, když zazní úlevné a přímé: "Nechtěl byste si se mnou zašpásovat?" -Klára Kubíčková, Vlasta Rozpůlený dům je (...), a to v první řadě, naprosto strhujícím čtením, velkým rodinným románem. Kdybyste si měli přečíst jedinou novou českou knihu, nechť je to právě Rozpůlený dům Alice Horáčkové. -Vogue Autorka s erudicí literární kritičky prostudovala řadu archivů, v Semilech například objevila beneckou kroniku a v Zámrsku autentická udání starosty Gottsteina. Mluvila s desítkami pamětníků, především ze své rodiny Horáčků Hollmannů, která byla odsunem "rozpůlena". To všechno jí pomohlo vytvořit umělecky pravdivou románovou kroniku krásného, i kdyžpro život tvrdého kraje. Román je plný neobyčejně lidských scén i životních paradoxů, kdy se člověk stává bezděky obětí omylů či zfanatizovaného davu. Autorka vypráví svůj mozaikovitý příběh s filmovou dynamikou a udržuje čtenáře v napětí až do konce. Román Rozpůlený dům se čte se zatajeným dechem - tahle literární kronika vyznívá překvapivě současně. František Cinger, Právo Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

Sudetský dům II  Září 1947 - květen 1950

Štěpán Javůrek

V podhorské vesnici Skláře se po válce zabydlují české rodiny. Mezi nově příchozími je i rodina mladé dívky Jarmily Lukešové. Maminka jí zemřela za války, a tak se Jarmila musí postarat o dva malé bratry, ale také o otce, který rodinné úspory prohrává v kartách. Jarmila se v novém domově zamiluje do Františka Smolíka, ten však její city neopětuje. Věří, že se z Německa vrátí jeho milovaná Paula. Stále více se také dostává do sporu s místními komunisty. Po událostech února 1948 je však jeho boj stále marnější. Komunisté předepisují Smolíkovým pro jejich hospodářství nesplnitelné dodávky, navíc se mluví o plánované kolektivizaci. Jarmila je v těch těžkých časech jediná, kdo při Františkovi pevně stojí. Ten tak poznává, jak statečná žena to je. Dokonce se zdá, že by společný život s ní mohl být útěchou před tím, co se chystá. Ale žádné štěstí netrvá věčně, zvlášť když kolem krouží všemocná strana a její tajná policie…

Adresa:

Městská knihovna Rychnov u Jablonce nad Nisou

náměstí Míru 720

468 02 Rychnov u Jablonce nad Nisou

https://knihovna.rychnovjbc.cz/

telefon: +420 720 402 284

Otevírací doba

Pondělí  
Úterý  
Středa  
Čtvrtek zavřeno
Pátek  

 

KATALOG zde https://lck.tritius.cz/library/rujnn/

 

 

Změny provozní doby

Městská knihovna Rychnov u Jablonce nad Nisou © 2018 Všechna práva vyhrazena 
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace