Městská knihovna informuje

Renata Chloubová  03.03.2003 23:19

SUK 2002

Ve středu 12.března v 16 hodin proběhne losování, ve kterém se rozhodne, kdo nás pojede reprezentovat do pražského Památníku národního písemnictví na slavnostní vyhlášení výsledků čtenářské akce SUK 2002. Kdo ze čtenářů by se chtěl ještě na tuto cestu přihlásit, má možnost do 12.3. v knihovně. Losováním budou vybráni čtyři účastníci. Slavnost se uskuteční ve středu 2. dubna 2003.

Noc s Andersenem

Tak se jmenuje pohádkový večer a noc strávená v knihovně. V knihovnách se tak oslavuje Mezinárodní den dětské knihy, který se slaví na památku narození známého dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena (2. dubna). Zároveň se tato akce koná v rámci kampaně Březen - měsíc Internetu.
Jak tato noc vypadá? Děti se sejdou navečer v knihovně, kde je čeká noční program, hlavně čtení, soutěžení, povídání přes internet s kamarády z jiných knihoven a jiná překvapení. Děti potřebují spacák a karimatku. Noc v knihovně začíná v pátek 28. března v 19 hodin a končí v sobotu 29. března okolo 8 hodin.
Kdo se chce ještě přihlásit, má možnost do 12. března, kdy proběhne výběr dětí na noc s Andersenem.

Pozor na otevírací dobu!

Z provozních důvodů bude knihovna uzavřena v následující dny:

  • úterý 4. března
  • středa 2. dubna
  • pátek 18. dubna
  • pátek 25. dubna
Zavřeno bude rovněž na velikonoční pondělí 21. dubna (státní svátek). Děkujeme čtenářům za pochopení.

Výběr z nových knih

Povídkové soubory Jak potopit Austrálii a román Putování mořského koně Petra Šabacha jsou psány s autorovým nezaměnitelným humorem. Humorná je též kniha Boženy Svobodové Může za to babička. Autorka, která prožila mládí v emigraci, v ní vypráví o poměrech v Čechách v 90. letech. Osudy lidí ze zapadlé beskydské vesnice Želary v době první republiky výjimečným způsobem ztvárnila Květa Legátová. Druhý díl Kroniky katů Mydlářů od Karla Štorkána sleduje události v letech 1610-1622. Nová povídková kniha Ivana Krause se jmenuje Muž pod vlastním dohledem. Příběh velké lásky studentů ze 70. let autorky Táni Nálepkové má název Zabít draka. Skutečný příběh afghánské ženy, která bojuje proti Talibanu, ztvárňuje příběh Zoya. Historii tří generací jedné rodiny ve 20. století v Barmě, Malajsii a Indii vypráví Amitav Ghosh v obsáhlém románu Skleněný palác. Próza mladé německé autorky Tanii Morrisonové Typický listopad uvádí originální příběh šestice mladých hrdinů. Vzpomínková mozaika osudů filadelfského milionáře z židovské rodiny od autora Saula Bellowa nese název Spojka Bellarosa. Společné dílo bratrů Pavla a Viktora Fischlových Trojpovídka o dluzích vypráví o těžkostech, s nimiž se dluhy splácí, zejména ty mravní. Šest hororových povídek V horách šílenství je od klasika tohoto žánru H. P. Lovecrafta. Dvě novely z Helsinek 30. let minulého století vypráví Mika Waltari v knize Plavovláska. Skvostná povídka anglického romanopisce D.H. Lawrenceho Vítězný houpací kůň je uvedena s ilustracemi Jiřího Šalamouna. Román japonského autora Haruki Murakami nazvaný podle jedné písně Beatles Norské dřevo přibližuje českým čtenářům japonské prostředí. Vojtěch Sláma vkládá do své knihy Hon na vodní příšery všechny poznatky, které získal při svých expedicích za bájnými netvory po různých koutech zeměkoule. Humorná kniha Allana a Barbary Peasových Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách uvádí biologické, sociologické a psychologické rozdíly mezi muži a ženami. Ucelený překlad německých lidových vyprávění a pověstí našeho kraje přináší kniha Pověsti z Liberce a Liberecka. Překlad připravila Libuše Dismanová. Příručky Kreslíme zvířata od K. Morschecka a Kurz kreslení krok za krokem od Angely Gairové přibližují techniku kreslení na konkrétních ukázkách. Encyklopedie Jména tajemství zbavená od Vladimíra Matesa vysvětluje původ 250 nejčastějších českých příjmení. Detektivky jsou zastoupeny romány Hluboký spánek od R. Chandlera, Město kostí M. Connellyho, Slídil Johna Franconea, Terč od R. Pitmana.

Adresa:

Městská knihovna Rychnov u Jablonce nad Nisou

náměstí Míru 720

468 02 Rychnov u Jablonce nad Nisou

https://knihovna.rychnovjbc.cz/

telefon: +420 720 402 284

Otevírací doba

Pondělí  
Úterý  
Středa  
Čtvrtek zavřeno
Pátek  

 

KATALOG zde https://lck.tritius.cz/library/rujnn/

 

 

Změny provozní doby

Městská knihovna Rychnov u Jablonce nad Nisou © 2018 Všechna práva vyhrazena 
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace