Městská knihovna informuje

Renata Chloubová  03.06.2003 21:51

Výběr z nových knih

Jablonecká podnikatelka řeckého původu Katerina Kaltsogianni napsala autobiografický román Psychopat, ve kterém otevřeně líčí svoje vztahy.

Moudrost tolkéských Indiánů a návod pro harmonický duchovní život přináší kniha Miguela Ruize Čtyři dohody. Záznam rozprav s dalajlámou na aktuální témata moderního života najdeme v knížce Síla soucítění. V knize Od angíny po žlučník autora H. Bankhofera jsou shromážděny nekonvenční praktické rady na léčení častých chorob. O možnostech zpracování zvuků a hudby na počítači a úpravách hudby v různých programech píše v příručce Hudba a zvuk na počítači Miroslav Klíma. Detektivní román Smrt na ovčí farmě se odehrává uprostřed novozélandské horské přírody za druhé světové války. Nový román Michala Viewegha Případ nevěrné Kláry se začíná odvíjet v pražské soukromé detektivní kanceláři, která se specializuje na sledování nevěrných partnerů a pokračuje v Číně. Pavel Frýbort sleduje ve svém dalším románu osudy Petra Rybáře, známého z předchozích děl. Další kniha Petra Šabacha má název Čtyři muži na vodě. Kniha Banánové chybičky Haliny Pawlowské přináší humorné příběhy z autorčina života. V dvojjazyčném česko-anglickém vydání vychází kniha W. Shakespeara Mnoho povyku pro nic. Mystický příběh o lásce nazvaný Zanoni napsal na počátku 20. století E.G. Bulwer-Lytton. Historický román Mistr popravčí od C.C.Humphreyse líčí zákulisí popravy Anny Boleynové, manželky Jindřicha VIII. Román Arnošta Lustiga Krásné zelené oči byl nominován na Pulitzerovu cenu. Děj románu Svět se rozpadá se odehrává před sto lety Nigérii a jeho autorem je africký spisovatel Chinua Achebe. O osudech obyvatel Žlutého domu za druhé světové války v Londýně poutavě vypráví Viktor Fischl ve svém románě Žlutý dům. Příběh na pomezí fantasy a hororu nazval jeho autor Neil Gaiman podle dívčí hrdinky Koralina. Čtrnáct povídek Stephena Kinga plných napětí najdeme v knize Všechno je definitivní .

Dva návody na techniku kreslení určené mládeži se jmenují škola kreslení a malování a Jak kreslit a malovat pro malé výtvarníky. Kalendářní encyklopedie připomíná důležité události každého dne z historie, vědy, uvádí výročí slavných osobností, jména, rekordy a v neposlední řadě i ukázky ze světové a české literatury. Kniha má název Rok do kapsy. Krátké životopisy panovnic, které seděly na českém trůně uvádí kniha České královny. O prázdninách party kamarádů v Řecku vypráví kniha T.Breziny Ostrov netvorů. Tajemný příběh, jehož hrdinkou je dívka Kyra, se jmenuje Tajemství chrámu svatého Abakus a napsal jej Kai Meyer. Autorka B. Bryantová přichází s dalšími příběhy party dívek z jezdeckého klubu nazvanými Dívky v sedlech.

 

Celoroční snažení v souboji o velkou sovu dospělo do finále. Vítězkou květnového kola soutěže se stala Zuzana Benešová. Boj o prvenství v celoročním snažení byl velice vyrovnaný, v poslední fázi dramatický. O pouhý jeden bod zvítězila a velkou sovu si z knihovny odnáší Kateřina Urbanová. Na druhém a třetím místě se stejným počtem bodů se umístili soutěžící Zdeněk Bubeník a Lucie Zappeová, kteří si odnášejí malou sovu. Odměny získávají i další soutěžící, kteří se umístili na 4. - 10. místě.

Všem výhercům blahopřejeme, všem soutěžícím děkujeme za odvahu a trpělivost. Nakonec všechny soutěžící i nové uchazeče zveme do další soutěže, která začne opět v září s novým školním rokem.

 

Prázdninový provoz v knihovně - knihovna bude uzavřena od 28.července do 17. srpna.

Adresa:

Městská knihovna Rychnov u Jablonce nad Nisou

náměstí Míru 720

468 02 Rychnov u Jablonce nad Nisou

https://knihovna.rychnovjbc.cz/

telefon: +420 720 402 284

Otevírací doba

Pondělí  
Úterý  
Středa  
Čtvrtek zavřeno
Pátek  

 

KATALOG zde https://lck.tritius.cz/library/rujnn/

 

 

Změny provozní doby

Městská knihovna Rychnov u Jablonce nad Nisou © 2018 Všechna práva vyhrazena 
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace