Knihy na prázdniny

Renata Chloubová  30.06.2003 22:48
Obálka: Svět bez růžových brýlí

Ptáte se zajisté, proč jsem byl té Khao San tolik žádostiv. Odpovídám takto: Khao San jest zázrak. Někteří též praví, že je to cizinecké ghetto, ale nešť. Neboť v Khao San najde poutník vše, po čem prahne jeho tulácké srdce. Je to sice ulice zdélí jen asi Celetné v Praze, ale co všechno se do ní nevejde: řady hotelů a hotýlků velmi rozumných cen a přitom čistých a pořádných; celé baterie jídelen, restaurací, pivnic a hospod; krámky s nejrůznějším zbožím, jaké si cestovatel jen může přát, od ošacení nejpřednějších světových značek - jejich praví vlastníci se pak mohou nad těmi falzifikáty vzteknout - po suvenýry a jinou veteš; je tu dokonce plavecký bazén, knihovna, v níž můžete s mírným příplatkem vyměnit svůj dočtený a potrhaný román za jiný v témže stavu; dále směnárny, je zde místo, kde můžete, octnuvše se zcela na mizině, prodat svůj ranec a jinou výstroj, ba i boty a kalhoty - a opravdu se najdou nezřídka tací, jimž nic jiného nezbývá.

Pět vět z knihy Luďka Frýborta Svět bez růžových brýlí aneb Putování mezi poledníky a rovnoběžkami proti proudu ustálených představ - brilantní jazyk, podivuhodná směsice místopisného díla, cestovatelských zážitků svérázného turisty a moudrosti pozorovatele.

Byl jsem požádán, a pokládám to za svou povinnost nevinně této žádosti vyhovět, abych jako jeden z mála nejčelnějších krhútských burcovatelů, věrozvěst Prakršna a avatár, pokračovatel v díle Bohdana Šumavanského, seznámil českou veřejnost s existencí, reáliemi, zvyky, historií, náboženstvím a jazykem Krhútů, jakož i stavem národního obrození tohoto neprávem zapomenutého, ale právem vymyšleného národa.

Tak začíná kniha parodií na české kroniky Ervína Hrycha nazvaná Krhútská kronika. Když poprvé vyšla v r. 1967, stala se inspirátorkou mnohotvárného hnutí převážně mladých lidí, kteří si hráli na Krhúty.

"Potíž s tím Hitlerem, Nicku, je v tom, že není ženatej."

Asi jsem udiveně vzhlédl.

"Nikdy nebyl ženatej a nikdy se neožení," tvrdila. "Čtu to v novinách."

Ujistila se, že voda tekoucí v přípravně z kohoutku, tlumí její slova, a naklonila se dopředu, ke mně.

"S takovým mužským, Nicku, není něco v pořádku. Kdyby měl Hitler dobrou ženskou, tenhle svinčík by nemohl nastat. Ty nechceš udělat kariéru ve válečným námořnictvu, viď že ne, Nicku?"

Ukázka z autobiografického románu Skoč, hochu, skoč S. Bonetta z doby druhé světové války. Hrdinou knihy je sedmnáctiletý sirotek Nick na palubě válečného torpédoborce.

Nazdory našemu bezdětnému stavu jsme byli se ženou ochotní, ba přímo dychtiví podělit se o náš pohled na výchovu dětí s kýmkoli, kdo byl svolný poslouchat. Teď, když děti máme, jen zřídkakdy nabízíme nějaké rady. V okamžiku, kdy začnete někomu jinému vykládat, jak má vychovávat své dítě, se totiž zvyšuje pravděpodobnost, že se váš vlastní potomek objeví v policejním pořadu Nejhledanější osoby v Americe.

Kniha laskavých humorných povídek amerického kvakerského duchovního Phillipa Gulleye s názvem Povídky z verandy.

Ze žánru sci-fi jsou knihy Bouře noci svatojánské od Poula Andersona a Záludný vesmír Johna Wyndhama. Portréty 21 manželek amerických prezidentů najdeme v knize První dámy Ameriky, kterou sepsal Phillipp Gassert. S historií a etnografií Venezuely seznamuje cestovatel Vladimír Plešinger v knize Anděl v ďábelských horách. Zážitky z dlouhého pobytu v Afghánistánu popisuje Martin Mykiska v knize Afghánistán, prach a růže. Technickou příručku Kamna a krby, stavba a připojení napsal Tobias Pehle. Sestavy cvičení pro znovunalezení vlastní životní energie připravil ve své knize Bioenergetická cvičení Richard Hoffmann. 365 užitečných nápadů pro první rok s dítětem je název knihy pediatra Juliana Orensteina pro rodiče kojenců. Kuchařská kniha Grilování přináší 14O osvědčených receptů tohoto oblíbeného způsobu přípravy jídel. Zprávy o nejpodivnějších obludách v historii i současnosti podává kniha Jaroslava Kopřivy Bestie, monstra, příšery. Další díl čtenářsky oblíbené řady Allana a Barbary Peasových má název Proč muži lžou a ženy pláčou. Betty Mahmoodyová popisuje ve své knize Z lásky k dítěti dramatické zkušenosti s únosy dětí ze svazků partnerů odlišných kultur. Románové zpracování životního příběhu jedné z nejkrásnějších královen historie Eleonory Akvitánské najdeme v knize Mireille Calmelové Lože královny Eleonory.

Obálka: Z lásky k dítěti  Obálka: Proč muži lžou a ženy pláčou

Knížka Šárky Pavličové Skřítkovy úkoly přináší dětem spousty námětů na hry a zábavu o prázdninách. Nemilosrdný svět živočichů popisuje v knize Protivná příroda Nick Arnold. Fantasy příběh z Ostrova náhlých mlh se jmenuje Tajemství 13. nástupiště a napsala jej Eva Ibbotson. Další kniha Joachima Friedricha má název Čtyři a půl kamaráda a výkřik z ředitelny. Všivák Muldoon je hrdinou nové serie detektivních knih Paula Shiptona, první nese název Drsnej brouk.

Úplný seznam nových knih najdete v knihovně buď v elektronické podobě na počítači nebo v tištěné podobě na stolku s novými knihami.

Uzavření knihovny z důvodu dovolené bude od 28. července do 17. srpna 2003.

Adresa:

Městská knihovna Rychnov u Jablonce nad Nisou

náměstí Míru 720

468 02 Rychnov u Jablonce nad Nisou

https://knihovna.rychnovjbc.cz/

telefon: +420 720 402 284

Otevírací doba

Pondělí  
Úterý  
Středa  
Čtvrtek zavřeno
Pátek  

 

KATALOG zde https://lck.tritius.cz/library/rujnn/

 

 

Změny provozní doby

Městská knihovna Rychnov u Jablonce nad Nisou © 2018 Všechna práva vyhrazena 
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace